Gennem projektet ”Bæredygtige Vildmosekartofler” vil vi søge at udvikle processer og teknikker til at gøre produktionen af kvalitetsproduktet Vildmosekartofler mere bæredygtig. Med bæredygtighed tænkes primært på:
- Produktionens næringsstofpåvirkning
- Produktionens klimapåvirkning gennem omsætningen af organisk stof ved dyrkning af mosen
Gennem projektet vil vi forsøge at finde og udvikle teknikker, dels til at reducere udledningen af CO2 og andre klimagasser ved at reducere omsætningen af organisk stof, dels til at opbygge humus til at erstatte den uundgåelige naturlige omsætning af spagnum, som sker ved dyrkning af mosen. Herved vil vi forlænge den periode, hvor der kan dyrkes kvalitetskartofler i mosen og samtidig begrænse miljøpåvirkningen.
Med projektet forventer vi at kunne bidrage til, at Vildmosekartofler bevarer og styrker sin position som nicheproduktion og højværdiafgrøde, og at Vildmosekartoflen gennem projektets resultater vil kunne styrke sin profil som en bæredygtig produktion.
Den viden, der indhentes gennem projektet, forventer vi vil kunne ”eksporteres” til andre områder både nationalt og internationalt, hvor man har lignende problemstillinger og dermed udfordringer ift. organogene jorder.'
Endeligt vil projektet kunne anvendes som model for, hvordan en produktion gennem en proaktiv indsats kan sikres en stærkere markedsposition.
Bæredygtige Vildmosekartofler et demonstrationsprojekt som foregår i et samarbejde med LandboNord, Smagen af Nordjylland, KIBA-consult A/S, Århus Universitet og Videncentret for Landbrug. Der vil løbende blive informeret om projektet på LandbrugsInfo.
Se også projektside